Moja mama bardzo często piecze to ciasto. Jest szybkie, smaczne i zawsze wychodzi. A jak nie wyjdzie, to wersja z zakalcem też jest pyszna. To pyszne brownie często nazywane jest ciastem kryzysowym, z jednego jajka. Ze względu na swą prostotę jest idealne dla początkujących kucharzy. Do wspólnych wypieków można tez zaprosić dzieci, a te trochę starsze pociechy z pewnością zrobią je same. Zobacz też prawie gotowa wersję "na lenia".

Podajemy Wam dwie wersje - klasyczną i zdrowszą. Sami dokonajcie wyboru, czy zrobicie to ciasto tradycyjnie z biała mąką i cukrem, czy w wersji dietetycznej, ale równie smacznej.

Wersja klasyczna


Składniki:

  • mąka 2 szklanki

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona  1 łyżeczka

  • cukier 1 szklanka

  • kakao 2 łyżki

  • dżem 5 łyżek stołowych

  • mleko 1 szklanka

  • olej  3/4 szklanki

  • jajko 1 sztuka

  • masło  łyżka (do wysmarowania blaszki)

  • bułka tarta garść (do wysypania blaszki)


Do miski wsyp produkty sypkie czyli mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Następnie wlej mleko, olej i dodaj dżem. Wszystko zmiksuj. Ciasto przelej do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 1 godziny. Ciasto najlepiej sprawdzić patyczkiem.


Wersja dietetyczna

Składniki:


  • mąka 2 szklanki – mąkę pszenną zamień na orkiszowa, jaglana, kokosowa, amarantusowa, owsiana (do wyboru, można je również pomieszać)

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

  • cukier 1 szklanka - dosłodźmy do smaku ksylitolem, erytrolem, stewią 

  • kakao 2 łyżki wybierz z dobrym składem, bez cukru

  • dżem słodzony ksylitolem 5 łyżek stołowych

  • mleko 1 szklanka - zamień na napój owsiany, kokosowy, ryżowy

  • olej  3/4 szklanki - zamień na olej kokosowy

  • jajko 1 sztuka -  możesz pominąć

  • masło  łyżka (do wysmarowania blaszki) - ewentualnie zamień na olej kokosowy, albo użyj silikonowej formy do pieczenia

  • bułka tarta garść (do wysypania blaszki) -  zamień na zmielone płatki owsiane.

    Wszystkie składniki wsyp do miski (najlepiej zacząć od produktów sypkich). Zmiksuj. Ciasto przelej do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej zmielonymi płatkami owsianymi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez koło godzinę.

    Pyszna wersja na lenia

  • Gotowa mieszanka  Biovana brownie z kakao 

  • 110ml oleju (może być kokosowy)

  • 100ml wody.

    Wszystko zmiksuj. Wylej ciasto na niewielką tortownicę 20x20. Piecz około 20min. 
    W formie babeczek piecz 25 min!

    SMACZNEGO!
    zdrowe ciasto czekoladowe