W takie dni jak teraz, kiedy upał i słońce towarzyszą nam nieustannie, mało kto ma ochotę na ciężkie i kaloryczne posiłki. Wtedy najchętniej sięgamy po lekkostrawne dania, a że obecnie stragany i półki sklepowe kuszą owocami i warzywami sezonowymi, to warto wykorzystać ten czas i przygotować coś lekkiego, co idealnie orzeźwi i przy okazji dostarczy nam wielu witamin i walorów kulinarnych :) Naszą propozycją na upalne dni są lekkie sałatki, które można traktować zarówno jako samodzielną przekąskę, jak i pyszny dodatek do grilla :)

Sałatka z pomidorami, roszponką i prażonymi nasionami słonecznika

Wszyscy chyba wiemy, że latem pomidory smakują najlepiej! Są świeże, soczyste i pełne smaku, dlatego jako składnik letnich sałatek sprawdzą się idealnie. Do tego chrupiąca roszponka, suszone pomidory, surowy por (opcjonalnie) oraz prażone nasiona słonecznika i pyszna sałatka gotowa :)

Potrzebujesz:

  • Dwa średniej wielkości pomidory
  • Opakowanie roszponki
  • Kilka suszonych pomidorów w oleju
  • Kawałek pora (opcjonalnie)
  • Garść nasion słonecznika
  • Oliwa lub inny wybrany olej
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Do roszponki dodaj pokrojone w kostkę świeże i suszone pomidory, następnie przekrój pora na pół i pokrój w cienkie półksiężyce. W międzyczasie upraż na suchej patelni ziarna słonecznika i na koniec dodaj według swoich preferencji wybrany olej/oliwę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. 

Warto nie pomijać w sałatce pora, ponieważ nada on świetnego, lekko ostrego smaku. Niestety minusem jest to samo, co w przypadku surowej cebuli i czosnku - lepiej później nie umawiać się na randkę ;)

Polecamy:

Słonecznik łuskany ekologiczny BIO 150 g

Sałatka z czereśniami, awokado i prażonymi pestkami dyni

Skoro mamy lato, to dużym uchybieniem byłoby nie skorzystać z letniego dobrodziejstwa w postaci czereśni :) Czereśnie to świetny składnik letnich sałatek, orzeźwiający, bogaty w witaminy, słodki i cieszący oko. Awokado z kolei to bogactwo zdrowych tłuszczy, a dynia jest świetnym źródłem magnezu, wapnia i żelaza, więc nie ma tu przesady w stwierdzeniu, że to istne zdrowie na talerzu!

Potrzebujesz:

  • Ok. 150 g czereśni (najlepiej bordowych)
  • 1 awokado 
  • ¼ czerwonej cebuli
  • Garść pestek dyni
  • Garść poszatkowanej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • Mielona papryka chilli
  • Sól i świeżo zmielony pieprz 

Pestki dyni upraż na suchej patelni. W międzyczasie wydryluj czereśnie i przekrój na pół, cebulę pokrój w cienkie plasterki, awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Następnie do soku z limonki dodaj świeżo zmielony pieprz, mieloną paprykę chilli i sól. Wszystko razem wymieszaj, a na koniec dodaj uprażone pestki słonecznika. 

Polecamy:

Pieprz czarny ziarnisty 20 g

Sałatka z truskawkami, serem ricotta i orzechami włoskimi

Nasza trzecia pyszna propozycja na letnią sałatkę jest istną witaminową bombą: słodkie i soczyste truskawki, kremowa ricotta i lekko goryczkowe orzechy włoskie. Do tego garść szpinaku baby i trochę syropu klonowego - dla nas połączenie niemal perfekcyjne. 

Potrzebujesz:

  • Garść szpinaku baby
  • ½ kg truskawek
  • Opakowanie serka ricotta
  • Mała garść orzechów włoskich
  • 4-5 łyżek oliwy lub innego ulubionego oleju
  • Łyżka stołowa syropu klonowego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • Sól i świeżo zmielony pieprz

Po pozbyciu się szypułek, truskawki pokrój w cząstki, w międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je na patelni. Na talerzu ułóż listki szpinaku, następnie pokrojone truskawki i rozdrobniony serek ricotta. W osobnym naczyniu przygotuj dressing z oliwy/oleju, syropu klonowego, soku z cytryny, soli i pieprzu, wymieszaj i następnie polej nim sałatkę. Na koniec dodaj uprażone orzechy.

Polecamy:

Orzechy włoskie ekologiczne BIO 150 g

Smacznego!