Jeśli masz już dość sztampowych dań grillowanych: kiełbasek, kaszanek, karkówek, to najwyższy czas przełamać tę rutynę. Sięgnij po kilka naszych porad i inspiracji:





Pierwsza i najważniejsza podstawa - produkt

Stanowczo odradzam zakup gotowych, już przyprawionych mięs. Po pierwsze, nie będziesz w stanie ocenić ich jakości. A po drugie, w samej marynacie znajdują się często konserwanty i substancje, których lepiej unikać, jeśli zależy nam na zdrowiu.

Mięso na grilla warto również wybierać na spokojnie, nie w marketowym szale promocyjnym, ale w dobrym i sprawdzonym sklepie mięsnym. Musisz pamiętać, że taka forma pieczenia mięsa nie należy do szczególnie najzdrowszych, dlatego warto chociaż zadbać o jakość samego produktu.


Przyprawa - Twój dobry przyjaciel

Jako, że dania z grilla nie należą do lekkostrawnych, kluczem do zniwelowania tego efektu są przyprawy. Nie należy ich żałować i warto wybierać takie, które wspomagają trawienie i niwelują nieprzyjemne dolegliwości. Są nimi: ziarna kolendry, kminek, imbir, kardamon, kurkuma, mięta, liść laurowy, majeranek, cynamon.


No dobrze, to słowo wstępu już było - pora na przepisy :)


Marynata do kurczaka z kurkumą i czubrycą zieloną


Składniki (na 500g piersi kurczaka):

2 łyżki oliwy

2 łyżki jogurtu greckiego

2 ząbki czosnku

1 łyżka kurkumy

1 łyżka czubrycy zielonej


Przygotowanie:

Do oliwy i jogurtu dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, oraz kurkumę i czubrycę, całość dokładnie wymieszaj. 

Kurczaka oczyść z błonek i kostek, pokrój na mniejsze filety w następujący sposób: odkrój polędwiczkę, następnie filet przekrój pionowo na dwie połówki. Grubszą połówkę przekrój jeszcze wzdłuż na 2 cieńsze części.

Zanurz mięso w marynacie i wstaw do lodówki na conajmniej 3 godziny. 


Z takiego kurczaka (pokrojonego w kostkę)  możemy również zrobić szaszłyki, przeplatając mięso z cukinią i ananasem. Pamiętaj, aby warzywa i owoce skropić oliwą, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Do ananasa można dodać odrobinę papryczki chilli.


Orientalna marynata do polędwiczki wieprzowej


Składniki na 2 polędwiczki (ok. 500-600g):

5 łyżek sosu sojowego

3 łyżki czerwonego wytrawnego wina

2 ząbki czosnku

1 średniej wielkości cebula

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka miodu gryczanego

½ łyżeczki cynamonu

1 pokruszony liść laurowy

szczypta imbiru suszonego

2 ziela angielskie


Przygotowanie:

Cebulę pokrój w ósemki, dodaj do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, i resztę składników. Dokładnie je połącz. Do gotowej marynaty włóż całe polędwiczki i przykryj. Wstaw do lodówki na min. 5 godzin, najlepiej na całą noc. Przed grillowaniem pokrój mięso w plastry.


Marynata do steku wołowego


Składniki (na 1kg biodrówki wołowej):

4 łyżki oliwy

4 łyżki sosu sojowego

odrobina soku z cytryny (dosłownie ½ łyżeczki)

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu węgierskiego

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu


Przygotowanie:

Mięso pokrój w plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz wszystkie składniki marynaty. Obtocz plastry mięsa w marynacie i zamknij je szczelnie w pojemniku. Wstaw na całą noc do lodówki. Przed pieczeniem zbierz nadmiar marynaty z mięsa.


Polecam również pasty adżyka, firmy Daryna, które mogą stanowić ekspresową marynatę do różnego rodzaju mięs. Mają dobry skład i doskonale łączą się z mięsem wieprzowym i wołowym, a także baraniną.