Domowa granola ma wiele zalet. Jest tańsza, lepszej jakości i przede wszystkim, zawiera tylko te składniki, które najbardziej lubisz. A samo jej wykonanie jest szybkie i banalnie proste. Z czym ją jeść? Z mlekiem, jogurtem, budyniem i puddingiem. Może być składnikiem wielu ciast i deserów. Poznaj nasze 3 ulubione jej wersje:


Granola z suszoną żurawiną i czekoladą


Składniki:

4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka ekspandowanych ziaren prosa

100 g pestek słonecznika

2 łyżki oleju roślinnego

5 łyżek miodu lub syropu z agawy

150 g suszonej żurawiny

150 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Czekoladę posiekaj na kawałki. Płatki owsiane, proso, pestki słonecznika, olej i miód wymieszaj, następnie wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas tak, by wszystkie składniki równomiernie się przypiekły. Do wystudzonej granoli dodaj żurawinę i czekoladę i wymieszaj. Tę niezwykle aromatyczną granolę umieść w zamkniętym słoiku lub pojemniku.


Granola z orzechem laskowym na słono


Składniki:

4 szklanki płatków owsianych

150 g orzechów laskowych

40 g ziaren sezamu

70 g migdałów

łyżeczka soli

2 łyżki oleju roślinnego

5 łyżek miodu lub syropu z agawy


Przygotowanie:

Orzechy delikatnie posiekaj na duże kawałki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połącz i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas tak, by wszystkie składniki równomiernie się przypiekły. Ostudzoną granolę umieść w zamkniętym słoiku lub pojemniku.


Granola kokosowa


Składniki:

4 szklanki płatków owsianych

1 szklanka ekspandowanych ziaren prosa

60 g wiórków kokosowych

100 g migdałów

łyżeczka cynamonu

5 łyżek miodu lub syropu z agawy

2 łyżki oleju kokosowego

100 g chipsów bananowych (suszone banany)


Przygotowanie:

Rozpuść olej kokosowy i wymieszaj go z miodem. Migdały i chipsy bananowe posiekaj na duże kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra-dół) i piecz przez 20-25 minut, mieszając co jakiś czas tak, by wszystkie składniki równomiernie się przypiekły. Ostudzoną granolę umieść w zamkniętym słoiku lub pojemniku.