Hummus. Ta bliskowschodnia pasta niezwykle wdzięcznie rozgościła się w naszej kuchni za sprawą wegetarian i wegan. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw, lub dodatek do innych potraw. Powstaje z przetartej ciecierzycy lub bobu, pasty sezamowej (tahini), zmiażdżonego czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Jest wartościowym źródłem białka, błonnika pokarmowego, żelaza i witaminy K. W dodatku, zawiera niski indeks glikemiczny. Jeśli jeszcze jej nie próbowałaś/łeś, to pora to nadrobić ;)


Podrzucamy Wam uproszczony przepis, dzięki któremu pasta powstanie błyskawicznie.


Składniki:

słoiczek (350g) ciecierzycy w zalewie

7 łyżek pasty sezamowej tahini

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2 szczypty soli

1 szczypta pieprzu


Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę, wraz z kilkoma łyżkami zalewy umieść w blenderze i zacznij miksować na pastę. Stopniowo dodawaj kolejne składniki: pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, olej i przyprawy. Teraz ważna będzie konsystencja, dlatego jeśli pasta będzie zbyt gęsta, musisz dodać jeszcze odrobinę zalewy. Struktura powinna być gładka i kremowa, ale nie lejąca się.


Wskazówka:

Po zblendowaniu hummus należy umieścić w miseczce, wierzch pasty polać oliwą (dzięki temu hummus dłużej zachowa swoją trwałość i świeżość), można też posypać odrobiną pieprzu, albo np. papryki ostrej w proszku, lub świeżą kolendrą.


Życzymy smacznego! :)