Lato bez lodów jest jak frytki bez ketchupu, jak sandał bez skarpety, jak Karol Krawczyk bez Tadeusza Norka. No mogą istnieć bez siebie, ale o ile jest smutniej. Zdobyć lody w sezonie nie jest trudno. Znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym, a na ulicach pojawiają się specjalne budki z tymi smakołykami. Jest jednak pewna mało kolorowa i przyjemna rzecz z nimi związana, a mianowicie to, co może znajdować się w ich składzie. Niestety, wciąż ciężko w nich znaleźć same naturalne składniki. A za tymi naturalnymi lodami trzeba się trochę nachodzić, naszukać. Jeśli lubisz wiedzieć, co jesz, to ten artykuł jest dla Ciebie. Pokażemy Ci 3 ciekawe przepisy na domowe lody.



Domowe lody cynamonowe


Składniki:

5 dojrzałych bananów (zamrożonych wcześniej)

200 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki ksylitolu

2 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Banany zmiksuj w blenderze. W trakcie ich rozdrabniania dodaj śmietankę, ksylitol i cynamon. Zmiksuj na gładką i puszystą masę. Podawaj od razu.


Domowe lody czekoladowe (wegańskie)


Składniki:

1 duży upieczony, lub ugotowany batat (ok. 200 g)

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)

3 łyżki kakao

2 czubate łyżki ksylitolu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

szczypta soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i zmiksuj na gładką masę. Teraz trudniejsza kwestia: zamrażanie. Aby lody po zamrożeniu miały puszystą konsystencję, musisz je nieco napowietrzyć. W tym celu, po wstawieniu masy do zamrażarki, co pół godziny mieszaj ją intensywnie z pomocą trzepaczki. Rób tak przez 3 godziny. Jeśli lody zjesz tego samego dnia, powinny być łatwe do porcjowania. Jeśli jednak mrozisz je dłużej, to pamiętaj, że musisz je wyjąć ok. 20 minut przed planowanym jedzeniem. Domowe lody nie są tak puszyste, jak te sklepowe.


Sorbet arbuzowy

Do tego przepisu potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa.


Składniki:

1 arbuz

1 łyżka syropu z agawy

1 łyżeczka soku z limonki


Przygotowanie:

Pozbawiony pestek i pokrojony w kostkę miąższ arbuza umieść w zamrażarce na 12 godzin. Po tym czasie przepuść do przez maszynkę do mielenia mięsa (wybierając sitko o drobnych oczkach). Do zmielonego arbuza dodaj syrop z agawy i sok z limonki, wymieszaj i ponownie wstaw do zamrażarki.

Taki sorbet jest wprost idealny na upały :)