Wielkanoc to przede wszystkim jajka, żurek, biała kiełbasa i babki wielkanocne. Przedstawiamy Wam prosty przepis na pyszną bezglutenową wersję tradycyjnej babki. NIe czekaj do Wielkanocy - spóbuj ją zrobić juz dziś.

 

Składniki podzieliliśmy na 3 części: mokre, suche i na polewę.

 

Mokre:

⅓ szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

1 szklanka puree z jabłka

¼ szklanki oliwy z oliwek

łyżeczka soku z cytryny

 

Suche:

1 i ½ szklanki mąki z amarantusa

¾ szklanki mąki z tapioki

½ szklanki cukru trzcinowego (albo ½ szklanki ksylitolu, lub ¾ szklanki erytrytolu)

łyżka cukru wanilinowego

łyżka zmielonych nasion chia

łyżeczka cynamonu

po szczypcie: kardamonu, zmielonych goździków, gałki muszkatołowej i soli

łyżeczka kakao

łyżka proszku do pieczenia

 

  • 1 pomarańcza pokrojona w kostkę

 

Polewa:

¾ szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady

3 łyżeczki oleju kokosowego

łyżeczka cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Formę do babek posmaruj ulubionym tłuszczem.
W dużej misce połącz ze sobą mokre składniki, następnie dodaj składniki suche. A kiedy ciasto zmiesza się już w jednolitą masę, dodaj pokrojoną pomarańczę.
Jeśli chcemy, by ciasto było jeszcze bardziej aromatyczne, możemy zetrzeć i dodać odrobinę skórki z pomarańczy.
Po zmieszaniu, przelej do formy i piecz około 50 minut. Po tym czasie sprawdzź wykałaczką, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli wykałaczka będzie mokra, piecz ciasto jeszcze przez kilka minut i ponownie sprawdź.

Po upieczeniu odstaw babkę do wystygnięcia, następnie na 15-20 minut do lodówki.
Kiedy babka będzie w lodówce, przygotuj polewę: w rondelku roztop czekoladę, następnie mieszając delikatnie dodawaj pozostałe składniki. Polewę wylej na schłodzoną babkę.
Ciasto jest już gotowe do zjedzenia :)


Babkę należy przechowywać w lodówce.